Bezichtiging van de Boerderijhofstee De Croesen krijgt veel aanloop vanuit de buurt

Afgelopen 3 en 4 november werd ‘De Croesen’ gelegen in de wijk Zogwetering opengesteld voor bezoek. Op zaterdag was er voor buurtgenoten de mogelijkheid om de boerderij te bezoeken en met elkaar bij te praten. De openstelling voor de buurt was een succes. Er was een continue doorloop voor bewoners die interesse hadden in de herbouw en de historie.


Op vrijdag vonden er rondleidingen plaats waarbij ook e.e.a. werd verteld over de archeologische opgravingen. Op zaterdag was de boerderij opengesteld voor buurtgenoten om de boerderij te bezichtigen.

Stichting Duurzame Vecht gaf informatie over het verduurzamen van woningen. Daarnaast was er een voorlichting over het Warmteproject Zogwetering.

Een vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN) gaf uitleg over de opgravingen en toonde voorbeelden van de archeologische vondsten op de plek van de boerderij.
Video over archelogische opgravingen in 2018
De Croesen is een historische boerderij uit de tijd van de eerste ontwikkeling van de plek van onze buurten door de Huydecoopers (Jan Huydecooper 1599-1661 was o.a. burgermeester van Amsterdam).

Eduard Schokking en zijn vrouw Lida hebben vanaf 1963 uit een oude leegstaande boerderij De Croesen samen weer opgebouwd, waarna deze enkele jaren geleden verloren is gegaan bij een brand. Video: interview met Eduard Schokking uit 2018 over de gevolgen van zijn afgebrande woonboerderij en het verloren gaan van 400 jaar geschiedenis
De boerderij is nu herrezen als Energie Neutraal Gebouw. Daarnaast zijn er duurzame bouwmaterialen gebruikt die als alternatief voor de huidige bouwwijzen kunnen worden gezien.